Iată ce cred femeile despre problemele de rezolvat în 2021 în Moldova


24 mai, 2021

În perioada 19 Februarie – 1 Martie 2021, participantele ediției 3 a Programului Femei cu Idei au realizat un chestionar pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă femeile din Republica Moldova. La fel, respondentele au fost rugate să numească cum resimt problemele nominalizate și dacă se implică la rezolvarea acestora.

La sondajul organizat online au participat peste 2000 de femei din toată țara.

Printre problemele identificate în timpul chestionării se regăsesc 6 probleme enumerate cel mai des : problema calității drumurilor și trotuarelor, managementul prost al deșeurilor, lipsa apei potabile și canalizării, lipsa locurilor de dezvoltare/odihnă, problema câinilor fără stăpân, transportul public necalitativ.

Problemele numite de respondente variază în funcție de vârstă și zona în care locuiesc, însă în topul priorităților rămâne calitatea drumurilor și trotuarelor (14% în zona urbană, 24% în zona rurală) și managementul deșeurilor(13 % în zona urbană, 16% în zona rurală).

Situația pandemică a scos la iveală o nouă problemă, lipsa locurilor de odihnă cum ar fi parcurile ori locurile pentru plimbări în aer liber. Femeile au spus că își doresc mai multe terenuri de joacă pentru copii, terenuri de sport și locuri de agrement. 

Femeile din categoria de vârstă 30-60 au enunțat probleme mai diverse precum: prea mulți câini vagabonzi, lipsa locurilor de parcare, lipsa locurilor de muncă. Totodată, femeile cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani pe lângă problemele enumerate mai sus au enunțat și problema violenței în familie.

Topul problemelor în rândul femeilor din mun. Chișinău evidențiază alte probleme. 13% din femeile din mun. Chișinău spun că și-ar dori un transport public mai bun, dar în egală măsură pun accent pe o calitate mai bună a drumurilor și trotuarelor. La fel, 11% din femeile chestionate în capitală consideră că autoritățile ar trebui să acorde o atenție mai mare managementului deșeurilor, iar 9%  sunt deranjate de lipsa controlului câinilor fără stăpân. 

Întrebate dacă se implică la rezolvarea problemelor enumerate, 58,9% din femeile chestionate au confirmat că se implică în rezolvarea problemelor locale pe care le-au numit. 

Din cele care au declarat că se implică, 38% au vârsta cuprinsă între 30-60 de ani, iar 15.5%  au vârsta cuprinsă între 18-30 de ani.

Mulțumim tuturor doamnelor care au participat la sondajul organizat de participantele Programului Femei cu Idei , care a fost realizat online prin intermediul platformei parereata.md.

În continuare participantele programului vor analiza cauzele și efectele pentru problemele enunțate și vor dezvolta soluții pentru rezolvarea acestora.