Ce cred femeile despre problemele din Moldova


12 decembrie, 2019

Femeile din Lozova și Cricova au un spectru mai larg de probleme cu care se confruntă decât femeile care trăiesc în sectorul Râșcani și Buiucani din orașul Chișinău. Asta arată rezultatele unui sondaj făcut de un grup de inițiativă “ Femei cu Idei” în luna noiembrie 2019.

În cadrul unui focus grup făcut înainte de chestionare, 74 de participante ale programului “Femei cu idei” au identificat 4 probleme cu care cel mai des se confruntă femeile: gunoiul mult din localitate, trotuarele și drumurile proaste, violența asupra femeilor în familie, educația necalitativă din grădinițe. Participantele programului au elaborat un chestionar în baza problemelor identificate, iar respondentele au fost rugate să numească doar o problemă cu care se identifică și să își motiveze alegerea. În cazul în care respondentele nu s-au identificat cu nici una din cele 4 probleme enunțate au avut posibilitatea să numească o altă problemă care le deranjează.

Astfel, pe 16,17 noiembrie 2019 participantele programului “Femei cu idei” au chestionat 650 de femei în 4 regiuni: sect Buiucani și Rîșcani din Chișinău, orașul Cricova și satul Lozova din raionul Strășeni. La sondaj au participat femei de toate vârstele de la 18 pînă la peste 60 de ani: 35 % femei de 18-25 ani, 39% cu vârsta între 26-60 ani, iar femeile cu vârsta peste 60 ani au constituit 26% din totalul persoanelor chestionate. Metoda de chestionare folosită a fost  “Din ușă în ușă” (54%) și “În stradă“ (46%) în fiecare din cele 4 regiuni menționate.

În rezultatul sondajului, problema gunoiului a fost enunțată de 26% din respondente, urmată de problema drumurilor și trotuarelor proaste 24%, 13% din respondente au zis că o problemă este violența asupra femeilor în familie, iar 10% au numit educația proastă în grădinițe. Printre alte probleme numite de femei se află: pensia mică, devieri de comportament în societate, sărăcia, lipsa canalizării, calitatea apei ori problema câinilor vagabonzi. 

În graficul de mai jos putem observa că problemele diferă în dependență de zona unde fost efectuat sondajul. Femeile din zona urbană au alte probleme în comparație cu femeile din zona rurală. 

În jur de 57% din femeile din orașul Cricova și 36% din femeile din satul Lozova au numit alte probleme decît cele menționate în chestionar. 

Astfel, în satul Lozova, în cap de listă este problema violenței asupra femeilor în familie, urmată de calitatea proastă a drumurilor și trotuarelor. În același timp, în orășelul Cricova lista altor probleme menționate de respondente este mult mai diversă decât în orice altă zonă unde a fost efectuat sondajul. În zona rurală și suburbană respondentele au menționat următoarele probleme: pensia mică, calitatea proastă a apei, lipsa canalizării și iluminării, câinii vagabonzi, sărăcia, lipsa locurilor de muncă etc. În orașul Chișinău însă, printre problemele cel mai des enunțate se regăsește problema trotuarelor și drumurilor proaste și gunoiul mult în localitate. În sectorul Buiucani al capitalei violența în familie este percepută aproape la fel de stringent ca și în satul Lozova.

Analiza problemelor enunțate corelate cu vârsta respondentelor arată că femeile economic active (18-60 ani) sunt deranjate în special de problema gunoiului,  a trotuarelor și drumurilor. Femeile în categoria de vârstă 36-60 au fost mai deschise să enunțe probleme mai diverse precum prea mulți câini vagabonzi, apa necalitativă, lipsa canalizării. Totodată, problema violenței în familie este o problemă care persistă nu doar în categoria 18-35 de ani, dar și în categoria de vârstă 36-60 de ani.