Ce vor femeile? Manifest 2020


29 octombrie, 2020

Manifestul Femeilor 2020 își propune să exerseze presiune democratică asupra factorilor de decizie pentru ca prioritățile femeilor să devină și prioritățile politicienilor. Manifestul Femeilor 2020 prezintă care sunt problemele care deranjează femeile și semnalează soluții pentru acestea. Vă amintim că acest Manifest a apărut în urma chestionării mai multor femei din Moldova.

În cadrul unei cercetări de opinie am întrebat 74 de participante ale programului “Femei cu idei” care sunt problemele principale care le deranjează cel mai mult. În urma discuțiilor au fost identificate 4 probleme: gunoiul mult din localitate, trotuarele și drumurile proaste, violența asupra femeilor în familie, educația necalitativă din grădinițe. În baza acestor probleme participantele programului au elaborat un chestionar, iar în perioada 16-17 Noiembrie 2019 au chestionat peste 650 de femei în 4 regiuni: inclusiv sectoare ale Chișinăului, suburbii și localități rurale din regiunea centrală a țării.

La sondaj au participat femei de toate vârstele: 35% femei de 18-25 ani, 39% cu vârsta între 26-60 ani, iar femeile cu vârsta peste 60 ani au constituit 26% din totalul persoanelor chestionate. Metoda de chestionare folosită a fost “Din ușă în ușă” (54%) și “În stradă“ (46%) în fiecare din cele 4 regiuni menționate.

În rezultatul sondajului 26% din femeile chestionate au spus că problema deșeurilor din localitate ar trebui rezolvată, 24% au menționat problema drumurilor și trotuarelor proaste, 13% au enunțat violența asupra femeilor în familie, iar 10% au numit educația proastă în grădinițe. Cea de-a cincea problemă nominalizată mai des de femei a fost calitatea proastă a apei. Printre alte probleme numite au fost: pensia mică, devieri de comportament în societate, sărăcia, lipsa canalizării ori problema câinilor vagabonzi.

Acest Manifest analizează și semnalează cinci probleme enunțate de femei și anume:

  • gunoiul mult din localitate
  • trotuarele și drumurile proaste
  • educația necalitativă din grădinițe
  • violența asupra femeilor în familie
  • calitatea apei

În continuare vom încerca să înțelegem de ce problemele enunțate există, care sunt cauzele acestora și vom propune soluții care pot servi drept punct de pornire pentru autorități. Luarea în calcul – de către candidați și partide, dar și de către autoritățile relevante – a acestor constatări și soluții va fi un pas înainte spre democratizarea Moldovei.

Vedeți aici Manifestul femeilor 2020