Ce vor femeile?!


16 februarie, 2019

„La Poșta veche uneori, ai impresia că mergi pe lună, atâtea cratere și atâtea probleme…”

Aceasta a fost una din părerile expuse de participantele Programului „Femei cu Idei” în cadrul focus grupurilor menite să determine problemele cu care se confruntă femeile din municipiul Chișinău.

Peste 80 de chișinăuience de diverse profesii și vârste au analizat cinci probleme identificate de 1312 femei din toate circumscripțiile din capitală. Rezultatul sondajului petrecut acum câteva luni și testarea lui în grupuri a arătat că cel mai mult pe femei le preocupă mizeria din oraș, calitatea proastă a drumurilor, calitatea transportului public, spațiile publice și de agrement dar și funcționarea Primăriei.

„Eu locuiesc în suburbia orașului, acolo problema este lipsa drumului. De drum asfaltat nici nu mai spun. Deseori ne confruntăm cu faptul că simplul apel către 112 devine o problemă, deoarece mașina ambulanței nu poate ajunge pe un drum de noroi. Iarna suntem nevoiți să luăm copilul în brațe și să mergem către traseul principal. Lipsa drumului este o realitate gravă și generează alte probleme, deoarece se pune în pericol sănătatea umană…”.

Femeile au spus că nu se simt în siguranță atunci când se deplasează pe străzile și trotuarele din capitală, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Numărul unităților de transport este insuficient, mai ales în orele de vârf. În plus, unitățile existente arată deplorabil, semn că procedurile de testare tehnică nu funcționează. Orașul Chișinău este foarte aglomerat și duce o lipsă stringentă de locuri pentru parcarea mașinilor.

“Mă frustrează faptul că în zona unde locuiesc nu pot arunca gunoiul separat. Chiar dacă îl separ acasă, nu am unde să-l arunc corespunzător.”

Autoritățile responsabile eșuează în soluționarea problemelor legate de salubrizarea orașului, această problemă a fost menționată de oameni în sondaje. Deși orașul are parcuri în fiecare din raioanele capitalei, majoritatea sunt murdare, nesigure, inaccesibile și au un rol educativ redus.

Funcționarea Primăriei s-a dovedit a fi un subiect special de dureros pentru femeile din Chișinău. Ele au spus că sunt afectate de calitatea proastă a serviciilor publice, infrastructura neprietenoasă și incompetența consilierilor municipali și a funcționarilor publici.

Fiecare grup a enumerat și ceea ce își doresc femeile pentru ca aceste probleme să fie identificate și rezolvate.

În plină campanie electorală, grupul civic „Femei cu Idei” vrea să atragă atenția candidaților la funcția de deputat din cele 11 circumscripții din Chișinău la necesitățile femeilor din capitală. Pentru a le ușura viața candidaților atunci când vorbesc despre problemele municipiului, acestea au pregătit un Manifest care prezintă părerea a 1312 alegătoare din capitală. Speranța este că de aceasta dată candidații vor aborda problemele care sunt cu adevărat prioritare pentru locuitoarele capitalei.

În săptămâna ce urmează, participantele Programului “Femei cu Idei” vor organiza mai multe evenimente publice, în cadrul cărora se vor întâlni cu candidații și-i vor întreba despre soluțiile lor pentru cele cinci probleme expuse de ele.

Programul „Femei cu idei” beneficiază de asistență din partea Institutului Național Democratic pentru Relații Internaționale în Moldova (NDI),  grație suportului poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului/autorilor și nu reflectă neapărat poziția  USAID sau a Guvernului SUA.