Vezi candidatul tău în acțiune


6 februarie, 2019

În perioada 12-20 Februarie 2019, participantele Programului “Femei cu Idei” vor organiza mai multe evenimente publice, în cadrul cărora se vor întâlni cu candidați la funcția de deputat și-i vor întreba despre soluțiile lor pentru cele cinci probleme identificate de peste 1300 de femei din capitală:  mizeria din oraș, calitatea proastă a drumurilor, calitatea transportului public, spațiile publice și de agrement dar și funcționarea Primăriei.

Primul eveniment, care va aborda problema drumurilor, străzilor și trotuarelor in oraș, se va desfășura pe 12 februarie 2019, începând cu orele 18.00, în incinta Bibliotecii “B.P.Hașdeu” din centrul capitalei. Invitați sunt candidații din circumscripțiile 25, 26, 31, care vor fi încurajați să propună soluțiile lor la această problemă. Patru din ei au confirmat prezența.

Pe data de 15 februarie 2019 (Bibliotecii “B.P.Hașdeu”) de la ora 17.00 mai multe femei din grupul de inițiativă vor face mărțișoare și vor discuta despre Manifestul Femeilor din capitală. Ele au invitat mai mulți candidați să se implice în activitatea creativă de a crea “simbolurile primăverii”- mărțișoare și soluții la problemele de care capitala noastră așa și nu poate scăpa.

Echipa femeilor care au abordat problema transportului public din capitală vor întreba locuitorii din Centrul orașului despre ce anume ii deranjează când merg în troleibuz, microbuz sau autocar. Pasagerii din stația de așteptare de lîngă “Cinematograful “Patria” vor putea vota instantaneu pentru una din cele cinci efecte care au fost identificate de femei privind calitatea transportului public. Pe 16 februarie, începând cu ora 11.00, urnele de vot vor fi instalate pentru două ore pentru trecători și cei care vor fi în stație.

Un alt eveniment ce ține de situația mizeriei din oraș va avea loc pe data de 16 Februarie, începând cu ora 14.00, în Parcul Rîșcani din capitală. Grupul de Inițiativă “Femei cu idei” au invitat candidații din circumscripția 28 să facă cunoștință cu Parcul din sectorul Rîșcani al capitalei și problemele legate de curățenia acestuia. Participanții vor face curățenie alături de candidații care vor accepta provocarea și vor discuta despre această problema.

Pe 20 februarie 2019 seara așteptăm ultimul grup de candidați implicați să stea la masa de discuții cu femeile care au ce spune și despre ce întreba.  Candidații interesați în voturi sunt așteptați să participe și să se expună.

Intrarea la evenimente este liberă pentru toți și chiar încurajată. Aceste întâlniri servesc drept o modalitate de a vedea candidați în acțiune, mai ales că vor fi întrebați despre soluțiile pe care le oferă la problemele identificate. Daca vreți să citiți conținutul Manifestului înaintat de femeile din Chișinău, o puteți face aici.

Programul „Femei cu idei” beneficiază de asistență din partea Institutului Național Democratic pentru Relații Internaționale în Moldova (NDI),  grație suportului poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului/autorilor și nu reflectă neapărat poziția  USAID sau a Guvernului SUA.