Vrei să-ți securizezi intersecția? Vezi aici “3 Pași pentru o intersecție sigură”


3 ianuarie, 2020

Participantele grupului de inițiativă “Femei cu Idei” au identificat problema intersecției nesigure dintre străzile Armenească și 31 August 1989 încă în vara anului 2019. Astăzi, intersecția are toate semnele rutiere necesare, iar istoria de succes a grupului este descrisă într-un ghid pentru cei care tot ar vrea să soluționeze problema de lângă casa/ograda lor.

Procesul de soluționare a început prin a confirma ipoteza că acea intersecție este nesigură. Grupul de inițiativă a efectuat un sondaj în care a întrebat trecătorii ce cred ei despre această intersecție. Din 290 de persoane chestionate 64% au confirmat că e intersecția e periculoasă pentru ei și copii lor și că ar trebui luate măsuri. Participanții la sondaj au spus că se simt în pericol atunci când trec strada, mai ales în lipsa marcajelor rutiere care ar reglementa circulația. În plus, cifrele arătau că zilnic pe acolo trec circa 10.000 de pietoni, iar intersecția este foarte aglomerată pentru că acolo se găsesc mai multe instituții precum: Liceul teoretic “Minerva” (ce are 574 elevi), Asociația Medicală Teritorială Centru (vizitată lunar de 39321 pacienți), Secția Traumatologie nr. 4, filialele băncii Moldindconbank, farmacii, blocuri locative, restaurante, magazine, ș.a.

 

În scopul soluționării problemei identificate, grupul civic a transmis o interpelare Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP). Reprezentanții INP, s-au dovedit a fi foarte receptivi, ei s-au deplasat la fața locului, au constatat că semnele rutiere nu erau amplasate corect în intersecție, astfel creând situații de accident. INP a emis o prescripție de înlăturare a neconformităților Primăriei Municipiului Chișinău pentru a fi executată.

 

Astăzi, locuitorii acestei intersecții se bucură de un drum bine semnalizat, amenajat conform Regulamentului circulației rutiere, iar toate semnele de circulație sunt plasate vizibil pentru șoferi și pietoni. Din dorința ca experiența de succes a grupului de inițiativă “Femei cu idei” să se repete, membrii grupului au elaborat un ghid 3 Pași pentru o intersecție sigură. Ghidul descrie în detalii etapele ce trebuie parcurse pentru a rezolva o problemă identificată de orice locuitor al capitalei care dorește să aibă o intersecție mai sigură. Ghidul poate fi accesat AICI

 

Totodată, vă informăm că Inspectoratul General al Poliției are lansată o pagină online Idea ta contează care facilitează procesul de comunicare cu cetățenii. Acolo puteți lăsa un demers sau o sugestie vizavi de o problema legată de responsabilitățile INP care deranjează. Însă, nu uitați întâi de toate să vă asigurați că problema identificată este susținută și de alți oameni nu doar pe Dvs, pentru asta vedeți ghidul

 

Reamintim că în cadrul primei ediții “Femei cu idei” 2018-2019 participantele programului au dezvoltat 8 inițiative sociale. Una din ele a fost anume îmbunătăţirea siguranţei la intersecţia străzilor Armenească cu 31 August 1989 din Chișinău pe care participantele au reușit să o pună în aplicare cu succes. Numai cu perseverență și implicare vom reuși să contribuim la îmbunătățirea continuă a orașului nostru. Nu este suficient să așteptăm ca “statul” să ne facă schimbări. Cu toții suntem “statul”,  având aceleași drepturi și responsabilități.